mammasijoittaa_lapselle säästötili vai sijoitussalkku
Lapselle sijoittaminen

Säästötili vai sijoitussalkku lapselle

*Sisältää mainoslinkkejä

Olen aikaisemmin kertonut meidän lapsen olevan sijoittaja. Aloitimme lapsellemme säästämisen ensin säästötilille, mutta jonkin ajan kuluttua huomasimme että se ei olekaan paras mahdollinen valinta. Päätimme avata lapsellemme oman sijoitussalkun Nordnetiin*. Olemme säästäneet lapsellemme kuukausittain 94 euroa, joka siirtyy tililtä automaattisesti ja ohjautuu automaattisella kuukausisäästösopimuksella kolmeen eri Nordnetin indeksirahastoon.

Vaikka päätimme aloittaa lapsellemme sijoittamisen Nordnetin* puolella, jätimme silti avaamamme säästötilin. Nyt molemmissa on aikalailla saman verran rahaa. Säästötilin korko on 0,2% ja kahden vuoden aikana korkoa korolle ilmiön ansiosta rahaa on kertynyt yhteensä korkojen avulla 2,42 euroa! Entäs sinne sijoitussalkkuun? Viimeisen vuoden aikana rahaa on kertynyt 93 euroa, rahastojen nousut vaihtelevat 8-14% välillä.

Säästötili vai sijoitussalkku?

Molemmissa on puolensa. Säästäminen säästötilille on täysin riskitöntä, mutta samalla aika tuskattuvan hidas tapa kartuttaa varallisuutta. Lisäksi säästötililtä menee vuosittain lähdevero. Mutta meneehän vero tietysti sitten sijoituksistakin kun ne nostetaan. Samaan aikaan kun säästötilillä omaisuus nousee tietyn prosenttiyksikön verran vuodessa, voi sijoitussalkun arvonnousu olla yhden päivän aikana sama kuin säästötilillä koko vuoden aikana. Tietysti, koska kyseessä ovat rahastot, on myös mahdollista että niiden arvo laskee.

Laskin huvikseni paljonko 16 vuoden aikana säästötilille tulee kertymään tuottoa jos pidämme 1000 euroa säästötilillä. Verottomana tuotto tulee olemaan n. 32 euroa. Ei kuulosta minun korvaani houkuttelevalta. Omxh25 indeksi, joka koostuu Helsingin pörssin 25 vaihdetuimmasta osakkeesta, on indeksi jota Nordnet Suomi indeksirahasto seuraa. Omxh25 vuotuinen kasvu on ollut n. 7%. Mutta tietenkään menneisyys ei ole tae tulevasta. Laskin siis myös paljonko 1000 euroa olisi 16 vuoden päästä korkoa korolle ilmiön ansiosta jos indeksi jatkaisi keskimääräistä kasvuaan, ja summa oli niinkin huima kuin 3055 euroa. Aikamoinen ero siis kahden eri vaihtoehdon välillä.

mammasijoittaa_lapselle säästötili vai sijoitussalkku
Kuvalähde

Millaisia sijoituksia lapselle?

Me suosimme Nordnetin* kuluttomia indeksirahastoja. Tärkeintä on ettei lapsen sijoituksilla lähdetä ottamaan turhia riskejä. Kun lapsemme kasvaa isommaksi, olen ajatellut että hän pääsee mukaan valitsemaan sijoituksiaan niin halutessaan. Ehkä näin on mahdollista saada hänet osallistumaan ja tajuamaan rahan arvo, etteivät vuosien ajan kerrytettyjä sijoituksia vain tuhlata hetken mielijohteesta, kuten minulle on käynyt.

Ei ole olemassa oikeaa summaa paljonko lapselle voi kuukausittain sijoittaa. Aluksi aloitimme laittamalla 45 euroa ja nyt laitamme kuukausittain 94 euroa. Mutta jos lapselle haluaa sijoittaa esimerkiksi Nordnetissä*, indeksirahastoihin sijoittamisen minimi on niinkin pieni kuin 15 euroa! Ja salkun pitäminenhän siellä on ilmaista. Lisätietoja lapselle sijoittamisesta Nordnetissä löydät täältä.

Säästetäänkö tai sijoitetaanko teillä lapselle?

Aikaisempi kirjoitukseni lapselle sijoittamisesta löytyy täältä: Lapsemme on sijoittaja – Lapselle säästäminen.

PS.  Muista seurata blogia BloglovinissaFacebookissa ja tietty myös Instagramissa!

-Emmi

Saatat myös pitää...

Vastaa